top of page

Ansiktets vekst, struktur og funksjon

It`s quite more too it than just a pretty face

De aller fleste vet egentlig at munnpusting ikke er bra, men det de fleste ikke tenker over er hvordan munnpusting over tid kan gjøre ganske større endringer i en persons utseende og at det over tid kan føre til en rekke mer alvorlige problemer enn bare endringer i ansiktsstrukturen. 

 

Men som med alt annet her i kroppen, så henger alt sammen sammen. Korrekt brukt av nesen, tungen, kjeven og munnen styrker muskulaturen i ansiktet og ansiktet blir bredere enn ved munnpusting. Når leppene er lukket og tungen hviler korrekt vil dette konstante presset gjøre at ganen vokser seg bred og gir plass til alle tennene, både melketenner og de permanente tennene. Når ganen er bred, så blir luftveiene i nesen også bedre.​

Både tungen og kjeven hjelper nakkemusklene til å holde hodet i en gunstig stilling. Når tungen ligger nede og kjeven ikke er optimal som følge av malokklusjon/bittfeil følger en dårlig fremoverbøyd holdning ofte med.

Derfor er det viktig å korrigere på dette så tidlig som mulig, slik at det kan innarbeides gode vaner, spesielt hos barn. 

​Myofunctional behandling vil også absolutt være gunstig for eldre, men om det vil forekomme uttalte endringer i ansiktsstrukturen vil kunne være vanskelig å svare på fordi det kommer an på utgangspunktet til personen det gjelder. Ved for eksempel smal gane hos anbefales det da i noen tilfeller å vide den ut slik at tungen kan hvile der den skal. Men det er også mulig å oppnå ekstraordinære resultater hos voksne og eldre mennesker.

Grønn Eyed Girl
th_329733.jpg

Her ser dere stor forskjell før og etter myofunctional behandling. OMFT styrker muskulaturen i ansiktet og vil derfor gi en oppstrammende efekt. helt uten kirurgi. Dere kan lese mer her

Adenoid ansikt 

Er ikke et ord jeg har sett vært brukt så mye her i Norge, men i USA så blir det oftere omtalt, gjerne i forbindelse med munnusting. ​La meg forklare hvorfor. 

Adenoidene eller Falske mandler er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den indre/bakre åpningen til nesen. Slikt vev kan hos småbarn medføre nesetetthet, munnpusting, dårlig søvn og slitenhet på dagtid.

Når dette lymfevevet er forstørret, så vil barne automatisk puste med munnen for å få nok luft. Dette gir en åpen munnstilling og vil over tid endre ansiktsstrukturen. Barn er i enorm vekst de første leveårene så jo tidligere dette blir fikset opp i jo lettere er det å endre på vaner av 2 grunner. Den ene er helsefordelene ved nesepusting.  Det andre er riktignok at ansiktet vokser slik det bør i forhold til funksjon og dermed struktur.  En bred og stor kjeve med plass til alle tennene er lang mer fordelaktig enn en kjeve hvor det ikke er plass til tennene. En bred og vid gane med frie luftveier er å foretrekke fremfor skjevt septum, og en gane med plass til tungen er å foretrekke fremfor en gane hvor tungen må ligge nede og dermed blokkere deler heller hele luftveien og dermed senker søvnkvaliteten drastisk 

Typiske synlige trekk ved adenoide ansikt 

  • Lang og tynt ansikt

  • Ansiktet kan se litt flatt ut fra siden

  • Høy og smal gane

  • "Oppstoppernese"

  • En smal overleppe

  • Tannkjøttet vises ved smil

  • Liten underkjeve

  • Trøtte hengende  øyne og munn

Det er greit å bemerke seg at ikke alle trekkene

trenger å være til stedet på en gang

Artiklen fortsetter under bildet

b0d45ee9ddb9279a571a6fb0c6166d08.jpg
e7692ac7817359c07343ecf91059190e.jpg
images.jpg
Abnormal-breathing-pattern-in-adenoid-fa

Dette er eksempler på adenoide ansikt

F000043f004-004-9781455709779.jpg

Fremoverbøyd hodestilling viser en mekanisme hvor passiv spenning i utvalgte suprahyoid- og infraride muskler endrer hvilestillingen til underkjeven. underkjeven trekkes nedover og bakover, og endrer stillingen av kondylen i kjeveleddet. Legg merke til sammenhengen mellom cervical rygg og skulder.

 (Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system—foundations for physical rehabilitation, St Louis, 2002, CV Mosby, p. 366.)

Svelget

 

Hvordan det svelges på er også essensielt, det anslås at vi svelger omlag 2000 ganger i løpet av døgnet og om har du en tongue thrust/uttalt tunepress brukes buccinator musklen/trumpetmuskelen mye og den gir et klasisk "bollekinn" utseende. Så ved å lære deg å svelge korrekt, er sjansen stor for at du kan få mer innhulte kin som følge av korrekt bruk av musklene under svelg.  

 

Nå er svelger korrekt, skal det ikke sees på noen andre steder enn på halsen. Når det skjer en ubalanse i musklene i ansiktet vil det også gi en asymetrisk form.

hollowcheeks.png
orbicularis.png
m.+buccinator.jpg

Tongue thrusting may be temporary developmental manifestation that occurs during the growth of the lower face. It may be because of a habit that does not go away as the face grows developmentally. Besides for a speech or orthodontic problem, it may be a psychological or cosmetic problem.  Swallowing a very complex reflex, and me need a lot of intervention for a person to learn how to perform a correct swallow. 

(Hoffman & Hoffman , 1965) 

bottom of page