top of page

Munnpusting

Det er helt naturlig å puste med munnen ved enkelte tilfeller, for eksempel ved harde anstrengelser. Puster man derimot med munnen hele tiden, kan dette forårsake problemer.

Munnpusting endrer strukturen og utseende, dette viktig å tenke på når det gjelder barn, fordi de er under vekst og utvikling. Endringene hos dem kan bli permanente om ikke vanene endres.

​

Synlige endringer i ansiktsstrukturen som for eksempel liten underkjeve, overlappende tenner, bittfeil og andre trekk som å smile med tannkjøttet, lite definerte kinnbein eller et langt ansikt er alle endringer som kan komme av munnpusting.

​

De vanligste årsakene til munnpusting er:

​

- Allergier og/eller matintoleranser

- Forstørrede mandler eller falske mandler

- Kronisk tett nese

- Skjev neseskillevegg

- Infeksjon i luftveiene

- Astma

- Nesepolypper​

Hver av en av disse årsakene kan gjøre det vanskelig eller umulig for en person å puste gjennom nesen. Hvis nesepusting ikke er mulig, vil du automatisk puste gjennom munnen.

Det er også andre årsaker som kan bidra til munnpusting og det er for eksempel lav tungeposisjon og lav muskeltonus i tungen og ansikt, men også tommel og bruk at smokk.

conscious-breathing-mouth-breathing-nega

Dette bildet  viser en meget slående utvikling. På bildet til venstre er gutten 10 år, da han ble 14 fikk han en ørkenrotte og han utviklet en allergi og fikk kronisk tett nese. På bildet i midten og til høyre er den samme gutten 17 år og har tydelige preg av at han puster med munnen. bildet er lånt av Dr Mike Mew

Hva gjør tungen oppi alt dette her? 

 

Tungen din skal hvile naturlig i ganen, men når munnen er åpen hviler den nede. Dette fører til at muskler som er knyttet til munnen og kjeven blir nedsatt og kan gi problemer med tale, svelg og pust. Når tungen ligger nede i munnen må den presses fremover for å kunne svelge. Dette kalles på engelsk Tongue thrust, eller på norsk, tungepress og det kan du lese mer om her

For å si det enkelt, puster du med munnen, svelger du heller ikke korrekt.

 

Munnpusting forstyrrer den naturlige mekanismen. I bihulene produseres det nitrogenoksid som er essensielt i oksygenutvekslingen i lungene og ved munnpusting får kroppen for lite nitrogenoksid og dermed blir opptaket av oksygen dårligere. Ofte er det mangel på oksygen som kan påvirke flere kroppsfunksjoner og gi problemer som hodepine, gingivitt eller andre tannkjøttsykdommer, sår hals, dårlig ånde, økt risiko for karies, dårlig søvn som kan føre til kronisk utmattelse eller fordøyelsesproblemer som sure oppstøt, refluks, oppblåsthet osv. Du kan lese mer om nitrogenoksid sin fantastiske rolle her.

​

Munnpusting kan også føre til forandringer i holdningen. Når tungen ikke hviler der den skal og gi støtte til hodet og overkjeven, hviler hodet lett fremover som igjen fører til at skuldrene tiltes fremover. Som du kan se på bildet her.​

Tennene kan også lide av munnpustingen, når munnen er åpen så har ikke tennene den naturlige støtten de vanligvis ville hatt. En person svelger opp mot 900-2000 ganger i løpet av en dag og om tungen presses mot tennene vil dette føre til at tennene flyttes millimeter for millimeter over lang tid så endringene tar lang tid å legge merke til. Noen med tannregulering vil også oppleve at de må bruke det over en lengre periode og at effekten av tannreguleringen forsvinner når den fjernes. Når leppene er lukket så er tannkjøttet og tennene også beskyttet av spyttet og dens bakterieflora som er en naturlig beskytter mot tannkjøttbetennelse fordi slimhinnene ikke tørker ut eller karies fordi tennene er beskyttet av spyttet.

​

Så hva kan jeg gjøre?   

​

Det enkleste svaret hadde vært om du bare kunne lukket munnen, men hadde det vært så lett hadde jeg nok ikke hatt den jobben jeg har. Kroppen vet enkelt og greit ikke hvordan den skal puste normalt, muskelfunksjonen i ansiktet og rundt og i munnen er svekket og dermed er det vanskelig å holde leppene igjen.

Jeg er her for å trene disse opp musklene og lære bort nye og bedre vaner.

my-lips-are-sealed-mb4.jpg
Bildet over her viser viktigheten av å lukke munnen.Her har personen på bildet dratt nytte av myofunksjonell terapi. Trykk på bildet så kommer du til siden bildet er lånt fra
bottom of page