top of page

De fire målene

  1. Pust med nesen

  2. Ha leppene igjen

  3. Ordentlig tungeposisjon

  4. Korrekt svelgemønster

happy old man pointing up four fingers,

Høres ikke dette lett ut ? Faktumet er at dette er langt vanskeligere en hva du skulle tro.

Mine pasienter mener dette er langt hardere enn hva det høres ut som og hadde det vært så lett, ja da hadde jeg ikke hatt hva jeg mener er verdens beste jobb. Gamle vaner kan være vonde å vende. Munnpusting og lav tungeposisjon kan hos noen starte svært tidlig i livet, noen allerede som spedbarn. Så å korrigere disse tingene kan for noen være svært vanskelig.

Det å puste med nesen, kan være vanskelig for mange som har til vane for å puste med munnen, men det er altså slik at vi mennesker er "designet" til å puste gjennom nesen. Ved å puste gjennom nesen filtreres, varmes og fuktes luften som pustes inn. Når nesen brukes til pusting blir det frigjort nitrogenoksid fra bihulene til luften vi får ned i lungene, noe som har en rekke positive effekter for kroppen.  

Leppene skal være lukket ved hvile - og det skal være ca 2-3 mm mellomrom mellom jekslene.

Korrekt tungeposisjon -Tungespissen skal treffe et punkt rett bak fortennene som heter incisive papilla og den skal så fylle hele ganen.

Svelgemønsteret kan være utfordrende å endre på om ikke tungen ligger korrekt. Tungen skal være der, selv når vi svelger, uten at den dyttes fremover og treffer fortennene. Når dette er oppnådd, er det likevekt i orofacialkomplekset. Både i form og funksjon.

Det kan være flere årsaker til at munnpusting og lav tungeposisjon oppstår. Det kan for eksempel være et stramt tungebånd, bruk av smokk/tommel, allergier og konstant forkjølelse eller så er det rett og slett strukturen som gjør at det kan være vanskelig å puste gjennom nesen.

 

Om denne vanen vedvarer kan det være vanskelig å snu fordi musklene i ansiktet, munnen og tungen ikke har lært hvordan de skal fungere sammen. For eksempel ved tongue thrust/uttalt tungepress presses tungen fremover istedenfor oppover, Dette vil gi tap i muskeltonus i tungens indre muskulatur. Dette kan medføre flere ulike problemer alt fra fordøyelsesbesvær til at tennene flytter på seg over tid. ​Når tungen hviler nede vil dette også kunne medføre at leppene hviler fra hverandre, og det vil derfor være en større risiko for at personen begynner å puste med munnen.

 

Munnpusting kan gi en rekke alvorlige helseproblemer, som for eksempel søvnapné og hyperaktivitet, men dramatiske endringer av ansiktsformen kan også oppstå slik som du ser på bildet til høyre her. 

breathing-ab.jpg

Bildet over viser et søskenpar. Samantha t.h har utviklet seg en vane med å puste med munnen og på bildet t.v puster Kelly med nesen. Det er tydelig å se at munnpusting endrer strukturer. Dere kan lese mer om dette her

Heldigvis er det muligheter for å endre på disse vanene, og det er dette jeg jobber med. Ved å få et treningsprogram og gjennom god veiledning vil vi jobbe for å kunne gjenoppta vanen med å puste med nesen, ha korrekt tungeposisjon, svelge optimalt og alltid ha leppene lukket. Når disse fire målene er oppnådd merker mange av mine pasienter drastiske endringer og økt livskvalitet

bottom of page