top of page

Luftveiene

 Breathing control gives man strength, vitality, inspiration, and magic powers. – Zhuangzi.

Design uten navn-7.png

Nesen

Nesen vår er lagd for at vi skal puste med den, det 

er oppgaven den har og den er like viktig som hvilket 

som helst annet organ vi har i kroppen. For at 

kroppen skal fungere optimalt, så puster vi gjennom 

nesen.

Jeg har ved flere anledninger skrevet om at når vi 

puster med nesen så produserer bihulene 

nitrogenoksid (NO). I neste avsnitt vil du kunne lese 

om hvorfor NO er så viktig.

 

 

Nitrogenoksid, Hvorfor er det så viktig? 

 

Måten du puster på har mye å si for hvor mye 

oksygen du har i kroppen, men oksygen er ikke den

eneste gassen som er viktig i denne prosessen, 

Nitrogenoksid har også en stor rolle i dette samspillet.

Det er en klar link mellom lavt NO og mange sykdommer for eksempel:

​​

  • Høyt blodtrykk

  • Hjertesykdommer, hjerteinfark

  • Hjerneslag

  • Fordøyelsesproblemer som for eksempel IBS

  • Alzheimer

  • Demens

  • Potensproblemer

  • Blæreproblemer 

Du kan lese mer om denne linken her

​Jeg har også skrevet denne bloggposten om fordelene med CO2 for menneskekroppen

En munnpuster, puster raskere enn en som puster med nesen og de har ofte også raskere puls. En som puster med munnen puster også mer overfladisk og med brystet i istedenfor med magen. Vi puster inn daglig ca 100 billioner partikler daglig i følge en studie gjort ved karolinske institutt. 100 Billioner partikler som kommer ufiltrert ned i lungene. Nesen filtrerer, fukter og varmer luften vi puster inn. Samtidig så frigjøres det NO når det pustes med nesen. Dette skjer i bihulene. Selve gassutvekslingen av oksygen skjer på utpusten i lungene og er avhengig av hvor mye NO vi får, men det økes også når vi puster med magen.

 

Mye NO= Bra oksygenopptak - lite NO= dårligere oksygenopptak

 

Dette betyr at en munnpuster naturlig nok vil ha langt mindre NO i kroppen og dermed langt mindre oksygen, og alle vet jo hvor viktig oksygen er.

Dette er en av årsaken til at munnpusting ikke er bra for helsen din og hvorfor det påvirker kroppen negativt i så stor grad.

Det er noen måter å øke kroppens nitrogenoksidlager på: den ene er å spise mat som er rik på nitrogenoksid, en annen er å trene, men ingen av disse gir kroppen tilsvarende mengder som man får ved å puste med nesen. Veldig mange vet heller ikke at de puster med munnen isteden for nesen. Flertallet vil faktisk svare at de puster med nesen. Det er først når personen blir bevisst på pustingen at de forstår hvor mye munnen brukes. Visste du at opp mot hele 80% av befolkningen puster feil ?

NO er til nå vist å ha flere ulike funksjoner i kroppen. Det fungerer som signalsubstans i nervesystemet, som blodkarutvidende stoff,  celledrepende stoff og forbedre oksygenutvekslingen i lungene pluss mye mer. Teoretisk sett er det så enkelt som å si, bare pust med nesen, men det er det altså ikke. Vanene som har blitt lagt opp gjennom årene har svekket både funksjonen i tungen men også musklene i ansiktet, kjeven, halsen, munnen og tungen. For at nesepusting skal bli lett må også tungen ligge på rett plass.

En annen ting som skjer ved munnpusting er at kroppen at våres karbondioksid ( CO2) nivå senkes. Vi puster ikke bare for å få oksygen: Respirasjonsenteret vårt er faktisk ikke veldig følsomt for oksygenivået vårt i det hele tatt, det reagerer faktisk primært på vårt CO2-nivå. De som puster best er de menneskene som ikke reagerer sterkt på en mindre økning i CO2 fordi de puster rolig og har et naturlig høyt nivå av  CO2 i kroppen. Luften vi puster inn er egentlig så rik på oksygen at selv mennesker som puster ekstremt lite mens de er i ro, fortsatt får rikelig oksygen og faktisk ofte er i utmerket form. Når vi puster for mye inn og puster ut for mye CO2 mens vi er inaktive , faller CO2-innholdet i blodet og påvirker helsen og ytelsen våres kraftig.

"Karbondioksid er det viktigste hormonet i hele kroppen; det er det eneste som produseres i hver eneste celle i hvert eneste vev og som sannsynligvis påvirker alle organer."
Yandell Henderson, Ph.D. - Cyclopedia of Medicine (1940)

Advanced Buteyko institutt kommer med  10 gode grunner til at vi trenger masse CO2 i kroppen 

 

CO2 har mange viktige funksjoner i kroppen; Det er kjempe viktig for å levere oksygen til celler det opprettholder pH´en i blodet og mye mer.

De fleste mennesker har i dag svært lave nivåer av CO2 i kroppen på grunn av overpust eller lett hyperventilering mens de er inaktive, og forårsaker unødvendig og overdreven fjerning av CO2 fra blodet. Denne mangelen på CO2 påvirker alvorlige kroppsprosesser og kan forårsaker kroniske sykdommer på lang sikt. 

1. Oksygenfordeling

CO2 bestemmer styrken av bindingen mellom oksygen og hemoglobin. Et lavt CO2-innhold styrker båndet mellom hemoglobin og oksygen, så det er vanskeligere for oksygen å forlate blodet og gå til kroppens celler som trenger oksygenet. Dette prinsippet er kjent som Bohr-effekten ( wiki ) og ble først oppdaget i 1904 av den danske forskeren Christian Bohr (far til Niels Bohr). Dette prinsippet betyr at når du er i hviletilstand, kan du prøve å få mer oksygen ved å puste mer, men det vil resultere i redusert oksygenutslipp i blodet på grunn av lavere CO2-innhold.

2. Kompensasjonsmekanismer

Kroppen kan kompensere for mangelen på brukbart oksygen forårsaket av lavt CO2 ved å øke blodtrykket og hjerterytmen. Høyere blodtrykk hjelper til med å presse mer oksygen ut av blodet, mens en høyere hjerterytme pumper blodet raskere og hjelper til med å levere litt mer oksygen. Åpenbart skaper disse to kompensasjonsmekanismene andre problemer på lang sikt.

3. Balansert pH i blodet

Et fall i CO2-innholdet i blodet fører umiddelbart til at pH i blodet blir mer basisk. Denne endringen i blodets pH påvirker aktiviteten til 1000+ enzymer og vitaminer. Når blodets pH når 8 eller høyere, dør organismen. Vi trenger CO2 for å opprettholde balansert pH i blodet, som fungerer ved å bruke bikarbonatbuffersystemet i blodet ( wiki ).

4. Innsnevring av passasjer

Når CO2 er lavt, trekker luftveiene og blodårene seg sammen og blir smalere. Med høyere CO2-innhold slapper disse passasjene av og øker i diameter, noe som gir bedre strøm av luft og blod. CO2 fungerer som et avslappende middel for glatte muskler i luftveisganger (bronkier) og blodkar.

5. Metabolske prosesser

Mangel på CO2 påvirker viktige metabolske prosesser som er avhengige av CO2 negativt. For eksempel kreves CO2 for karboksylering av pyruvat og acetyl i de metabolske banene for glukoneogenese og lipogenese. Også syntesen av det essensielle aminosyren glukamin (og den ikke-essensielle asparaginen) krever CO2-molekyler. Mange andre biosyntetiske reaksjoner krever involvering av CO2-molekyler, og lave CO2-nivåer gjør det vanskeligere for dem å finne sted.

6. Nervesystemets spenning

Lavt CO2-nivå øker nervesystemets aktivitet. Små stimuli kan da lett forårsake en stor reaksjon, noe som får nervesystemet til å gå inn i en tilstand av permanent spenning preget av høyt stress, lav avslapning og lav evne til å fokusere (ADHD).

7. Uorden mellom synapser i hjernecellene

Mangel på CO2 påvirker hjernens funksjon og intellektet negativt. For at nevroner skal lage synapse med hjerneceller på en ryddig og effektiv måte, er det nødvendig med et ideelt nivå av CO2. Lavt CO2-nivå gjør kommunikasjonen mellom hjernecellene mer uberegnelig, ustabil og uforutsigbar og kan dermed senke IQ og påvirke følelsesmessig balanse negativt.

8. Opphør av respiratorisk senter

Lavt CO2-nivå forårsaker en økning av aktiviteten i luftveiene. Dette betyr at pusten din reagerer veldig raskt og sterkt til og med en liten økning i fysisk aktivitet, slik at du raskt føler deg utmattet og andpusten. Med høye CO2-nivåer vil respirasjonssenteret tillate at pusten holder seg mer normal selv under trening, slik at du kan trene mye mer, med høyere intenst, uten å bli andpusten.

9. Opptak av glukose

Lavt CO2-innhold forårsaker redusert opptak av glukose fra blodet og øker blodsukkernivået. Hastigheten og effektiviteten som glukose passerer cellemembranene og leveres til celler, reguleres av karbondioksidnivået. Hvis CO2-nivåene er optimale, kan sukker forbrennes raskere og blodsukkernivået vil være mer stabilt.

10. Immunsystemet

Et lavt CO2-nivå svekker immunforsvaret ditt ved å senke antistoff-antigenaffiniteten. Dette betyr at det blir vanskeligere for antistoffene dine å feste seg til og deaktivere virus og bakterier.

bottom of page