top of page

OMFT

( Orofacial Myofunctional Terapi )

behandlingsplanen

Myofunctional terapi handler om å endre vaner og styrke muskulaturen for å forbedre måte vi puster på, prater, tygger og svelger.

Noen vil ha enormt utbytte av et kort program mens andre trenger lenger behandling, feks et barn som har sugd på tommelen sin trenger et helt annet program og behandling enn en eldre mann eller dame som har blitt diagnostisert med søvnapnè. Det vil naturlig nok være variasjon i både lengde og pris på behandlingene, fordi hvert enkelte program er utviklet for den enkelte pasienten behov.

Jeg samarbeider med en rekke leger, tannleger og bodyworkere og kan om nødvendig gi dere de beste anbefalingene om det skulle være nødvendig med et tungebåndsklipp, bodywork eller utvidelse av ganen.

 

Min jobb er å rettlede deg på rett vei, veilede deg igjennom øvelser og få deg til å gjøre dem korrekt. Det ligger mange fine youtube videoer som jeg vet mange benytter seg av, problemet med disse oppstår gjerne når det gjøres feil, eller for mye, det blir for ensformig og resten av muskulaturen glemmes. Det handler om å ta tilbake kontrollen over dine egne muskler og handlinger som kan gi store livsendringer og forbedre kvaliteten i live ditt. Vi skal sammen få tilbake den rette funksjonen av hele det orofaciale komplekset og eliminere feil svelgemønster kombinert med pusteøvelser.

 

 

Program på 10 økter - 6 måneder

Flesteparten av mine pasienter drar nytte av å se meg kun 12 ganger, Vi arbeider oss igjennom et nøye strukturert program hvor vi jobber på ting som bygger på forrige times veiledning. De første 8 ukene sees vi hver 1-2 uke. Intervallene er opp til deg når du føler deg klar for neste steg og dy mestrer øvelsene du har fått. I starten jobber vi med å styrke musklene i ansiktet og tungen, så jobber vi med svelget, spisingen, tale, stramt tungebånd eller søvnapné alt ettersom hvilket symptomer pasienten har. De neste timene skjer gjerne hver tredje eller fjerde uke.

Et typisk 10 økters program pleier å vare 6 måneder, og de kan gjerne være over skype eller face time. Så dette kan gjøres over alt, så lenge du har god internett tilkobling. og det er det fine, da kan vi ha god kontinuitet og ingenting kan egenlig komme i veien for å endre vanene.

De aktive øvelsene tar kun 5 minutter 2-3 ganger om dagen. Det er alt.

 

Det er opp til deg hvor bra resultater du vil ha, skal vi jobbe sammen er det viktig for meg at du er 100% dedikert til øvelsene.

 

 

 

 

For mer komplekse tilfeller trengs det lengre behandling tid for å forsikre at vanene virkelig endres  og programmet deles derfor opp i tre faser:

Fase en - Den intense delen

Dette er den viktigste delen av programmet. Det er her vi endrer vanene og bygger opp musklene slik at funksjonen kan opprettholdes. Dette tar ca 8 økter hvor vi snakkes hver andre uke.

Fase to - lage nye vaner og passe på at de opprettholdes

I denne fasen forsikrer vi oss på at de nye vanene vedvarer og vi fokuserer på spesifikke behov som vi fant i fase en. Dette er den mest individuelle delen for alle. Jeg fortsetter å lære vekk nye øvelser, men vi snakkes sjeldnere, normalt sett rundt hver 3 uke i ca 3 måneder.

Fase tre - bevaringsfasen

Her begynner ting å bli lett, Vi treffes kun for at du skal bli minnet på øvelsene og de nye vanene ca 1 gang i måneden eller om du skulle ha noen spørsmål. Denne kontinuiteten på å snakke samen er min måte å vær sikker på at de nye vanene henger med deg for resten av livet ditt.

Øvelsene 

 

Det er viktig at du forplikter deg til å gjøre øvelsene og det jeg ber deg om å gjøre. Om du ikke gjør det vil du ikke oppnå ønsket effekt. Endingene kan være enorme og permanente om du forplikter deg til å gjøre dette i maks 15 min daglig. Og øvelsene er ikke vanskelige.

53-55_1-211x300.jpg

Bildet er fra boken orofacial complex av Kristie Gatto

Hvorfor kan jeg ikke bare ta et par timer? 

For at vi skal kunne jobbe med funksjonen tungen har med korrekt tungeposisjon, svelg, hvordan du puster og hvordan musklene jobber sammen må vi jobbe oss igjennom alle musklene i ansiktet. Vi skal lære å svelge korrekt, både vann og mat. Hvordan du tygger og spiser maten din. Vi skal endre vanene du har hatt hele livet og det er det som tar tid. 

Så derfor har jeg valgt å ikke ha kun et par timer, men heller en pakke slik at vi kan jobbe mot de fire målene sammen. Slik at du kan endre dine vaner og dermed endre livskvaliteten din. 

bottom of page