top of page

Søvnapné og annen respirasjonsforstyrret søvn som snorking og UARS. 

Søvnapné har lenge blitt forbundet med eldre, kanskje til og med overvektige menn som måtte bruke en pustemaskin (cPAP) natten igjennom.  Men mange med søvnapné vet faktisk ikke at de har det, de føler seg bare uopplagte og trøtte på dagen. Noen føler seg til og med kronisk utmattet og trøtte.

Søvnapné betyr pustepauser under søvn. Obstruktiv søvnapné (OSA) betegner en tilstand med anstrengt pusting under søvn (snorking) som ofte fører til hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen. Pasientene som lider av denne sykdommen, er ofte plaget med uttalt snorking. Selve pustepausene er typiske ved at man stopper å puste i det man er i ferd med å trekke pusten inn. Oppholdene i innpust kan vare i 10 sekunder eller lengre. Ved 5 eller flere slike pusteopphold i timen, kan det dreie seg om søvnapné.

Forskere rundt om i verden har oppdaget at dette er langt mer utbredt enn tidligere antatt, mer enn vi faktisk kan forestille oss. Visste du for eksempel at søvnapné blant barn er ganske vanlig? Eller at det har blitt linket opp mot ADD, redusert IQ, utviklingsproblemer og at det faktisk kan hindre barnets vekst?  

​Så hvordan kan myofunctional terapi hjelpe mot OSA, UARS eller annen respirasjonsforstyrret søvn?

Design uten navn-16.png

​Så hvordan kan myofunctional terapi hjelpe mot OSA, UARS eller annen respirasjonsforstyrret søvn?

Hos svært mange som snorker eller har annen respirasjonsforstyrret søvn er det mange tilfeller hvor personen har svak eller nedsatt funksjon i oralmuskulaturen. Når tungeposisjonen er lav og vil tungen kunne blokkere luftveiene helt eller delvis under søvn. Da vil det skje en ufrivillig pustepause, som vil føre til at søvnkvaliteten blir betydelig redusert. Hos mange personer med søvnapné eller annen respirasjonsforstyrret søvn så er munnpusting også svært ofte tilstede, og dette alene er med på å gi dårlig okysgenutveksling i lungene, og søvnkvaliteten reduseres ytterligere. Du kan lese mer om luftveiene og nitrogenoksid her.

En Myofunctional terapeut vil hjelpe deg med å styrke muskulaturen i tungen, for å korrigere tungeposisjonen, øke muskulaturen i ansiktet og rundt leppene for å kunne ha dem naturlig lukket ved hvile. I tillegg vil man øke bevisstheten rundt det å puste med nesen og dermed bidra til økt okysgenutveksling i lungene. Ved å styrke disse musklene, så kan det gi veldig mange symptomlette og mange vil føle seg bedre enn de har gjort på flere år.

Om du er interessert i forskning så er denne vel verdt å lese 

 og denne flotte forskningsartiklen hvor myofunksjonell trening kan redusere AHI med 50% hos vokse og optil 62% hos barn og at det også er et kjempeflott tillegg til andre behandlingsformer for obstruktiv søvnapné. 

Det å diagnostisere søvnapné

Det er viktig å huske på at det er kun en lege som faktisk kan gi deg diagnosen søvnapné, jeg er ingen lege, så jeg stiller ingen diagnoser. Jeg er godt kjent med symptomene søvnapné eller annen respirasjonsforstyrret søvn kan gi, men om du har en liten mistanke så anbefaler jeg deg å ta kontakt med legen som kan henvise deg til en ekspert. Når en diagnose er satt, hjelper jeg deg mer enn gjerne.  

Jeg har også skrevet dette innlegget her om søvnapné

Her kan du se en video som handler om hva myofunctional trening kan gjøre for personer som har respirasjonsforstyrret søvn

bottom of page