top of page

Stramt tungebånd

Fremre  og bakre tungbånd?

  

Stramt tungebånd er noe de aller fleste har hørt om, men stramt bakre tungebånd er et "relativt" nytt ord som ofte misforstås. 

​Forståelig nok kan dette misforstås fordi på engelsk kalles den fremre delen av tungebåndet for "anterior" og den bakre delen for "posterior". Dette er ett og samme tungebånd men den deles inn i to deler. "Anterior" er når du ser en tydelig streng festet til tungen og "posterior" er den delen er at den som ikke alltid kan sees og ligger submukøst, altså bak slimhinnen. 

Stramt bakre tungebånd er den vanskeligste delen å oppdage fordi det fremre er så åpenlyst. Vi kan ta bildet til Soroush Zaghi MD, som et eksempel.

Grad 1 Har god bevegelse, 80% eller mer er å foretrekke,

da kan tungen jobbe slik den skal.

 

Grad 2 Dette er stramt tungebånd, løftet er ikke optimalt, og her kan symptomer komme fordi kroppen kompenserer for å jobbe optimalt. Når kroppen kompenserer kan dette for eksempel gå ut over holdningen, formen på ganen og da videre luftveiene, tannstillingen, Som du ser på bildet har personen med grad 2 behov for tannreregulering. 

 

Grad 3 Her er det lite bevegelse. Løftet opp mot "the spot" er halvveis. Det vil være problemer for denne personen å la hele tungen hvile i ganen, det kan gå med stor kompensasjon ved løft av munngulvet, men med kompensasjon kommer ofte plager. Her vil noen si at det er kanskje er litt stramt, andre vil si at det ikke er stramt. og sistnevnte er absolutt feil. Fordi dette er garantert stramt og har gått utover funksjonen. 

Grad 4  Er noe alle ville ha kvalifisert som stramt og her har det gått tydelig utover funksjonen.

Tongue-Tie-Classification.jpg
Så hvordan ser dette bakre tungebåndet ut ?

 

Det er jo bare et tungebånd, hvordan kan det ha så stor innvirkning på resten av kroppen? 

Tungens posisjon er viktig når det kommer til helsen vår, den skal fylle hele ganen fra "the spot" og helt bak så langt tungen rekker. Når tungen er i denne posisjonen gir den støtte til maxilla (overkjeven). Både kjeven og tungen assisterer nakkemusklene ved å holde hodet i korrekt posisjon. Når tungen ligger korrekt gir dette en gunstig vekst for ganen, den blir bred og flat i stedet for høy og smal, og dermed blir luftveiene i nesen optimale da ganen er gulvet i nesen.

Når tungen hviler nede går dette ut over tungens funksjon, ansiktets vekst og da begynner dominobrikkene begynt å falle.  Myofunctionale problemer og symptomer begynner å oppstå. Kronisk kjevesmerter, søvnapné, smerter i ansiktet, hodepiner, gnissing av tenner, sammen med andre problemer med tennene, overlapping, karies, dårlig ånde er vanlige symptomer for personer med stramt tungebånd.

Forskning viser at barn som har stramt tungebånd har en høyere risiko for å utvikle luftveisproblemer og søvnapné og dette vil også påvirke veksten av kjeve og ansikt. Du kan lese mer her og her 

Symptomlisten til stramt tungebånd er så lang, hvorfor det ? 

Tungen er en fantastisk muskel og er langt viktigere enn hva vi har trodd til nå. Den er en viktig del av luftveiene, den er med på å forme ganen, gi plass til alle tennene, gi over- og underkjeven korrekt vekst som igjen er med på å forme ansiktet. Når tungen hviler på "the spot" skjer det en rekke andre aktiviteter i nervesystemet som er gunstig for oss og tungen gir en støtte til overkjeven og dermed hodet. Hele kroppen jobber sammen, så når en del ikke fungerer optimalt, betyr dette at resten jobber på overtid. 

Mer om luftveiene, søvnapné, TMJ eller hvordan tungen kan gi endringer i ansiktets vekst. 

Stramt_tungebånd_voksen.jpg
Myofunctional trening og stramt tungebånd

OMFT (Orofacial Myofunctional therapy) er en nøkkelbrikke i det å behandle personer med stramt tungebånd, både voksne og barn. Det bør trenes i 4-6 uker før et klipp, for å styrke opp muskulaturen og legge til rette for at resultatet skal bli best mulig.  Og i tiden etterpå er det viktig å korrigere de fire målene til det optimale. 

Du kan tenke deg selv om du hele ditt liv har hatt armen din i fatle. Ingen mulighet til å bevege armen din slik en arm skal beveges. En dag klipper en lege av fatlet og det er dermed forventet at alle muskler i armen skal fungere optimalt og alle nervekoblinger skal være til stede. Vel, det er ikke så enkelt, og det samme gjelder tungen. Opptrening av muskulatur og funksjon er viktig. 

Personer med stramt tungebånd svelger ofte ikke optimalt. Tungen kan ofte pressen mot tennene  (tongue thrust/uttalt tungepress) og ikke opp mot ganen. Små mengder luft kan da svelges og reflukssymptomer kan oppstå. Du kan lese mer om tongue thrust her. Siden vi svelger opp mot 2000 ganger i løpet av en dag er det viktig å korrigere dette. 

Lav tungeposisjon er også ofte til stede hos personer med stramt tungebånd og det er viktig å få tungen til å hvile i ganen og på "the spot" og dette gjør vi med å styrke muskulaturen i tungen. 

Jeg har også skrevet dette innlegget om stramt tungebånd som anbefales å lese gjennom. 

bottom of page