top of page

Hva er OMFT - Orofacial myofunksjonell terapi ?

Kjært barn har mange navn og det er lett å bli forvirret. OMT ( Oralfacial myofunctional therapy), MFT (Myofunctinal therapy)  OMFT (Orofacial myofunctional Therapy). En ting har de alle til felles, det er en behandlingsform for hele det orofaciale komplekset. 

OMFT er veldig enkelt forklart trening for ansiktet, munnen og tungen.

Mitt mål er å lære mine pasienter optimal funksjon av oral- og ansikts muskulaturen. Dette skjer ved bevisstgjøring av hvordan du faktisk svelger, hvor tungen er plassert og pustemønsteret ditt.  De fire grunnprinsippene i OMFT (Orofacial MyoFunctional Therapy) er følgende:

1: Ha leppene igjen

2: Pust med nesen, hele tiden.

3: Svelge korrekt

4: Korrekt tungeposisjon

Dette høres forøvrig veldig lett ut, ikke sant? Sannheten er at dette er vanskligere enn du gjerne tror.  Du kan lese mer om de fire grunnprinsippene her. Når disse 4 forholdsvis enkle prinsippene er korrigert på og opprettholdes vil det for eksempel bli lettere og oppnå gode resultater i beanhlingen av kjevesmerter (TMD), tannregulering og respiajonssforstyrret søvn som snorking, UARS og søvnapnè.

Men andre vil også så klart ha stor nytte av å korrigere tungeposisjonen, svelget og pusten. Du kan lese mer om hvordan munnpustingen eller åpen munnposisjon påvirker ansitets vekst her.

 

Tungen er en viktig del av luftveiene og når den ikke fungerer optimalt kan en rekke symptomer oppstå. Som en MFT (myofunctional terapeut) så evaluerer vi en rekke ting som:

- Mandlene og mallampatiscoren

- Munnpusting versus nesepusting

- Tungen plassering under hvile ("the spot")

- Tungebåndet

- Tidligere kjeveortopediske behandlinger

- Språk og artikulasjon/uttale

- Kjevesmerter og hvordan kjeven beveger seg ved tale, svelg og ved bevegelse av tungen (TMJ)

- Hode-, nakke- og ansiktssmerter

- Snorking, søvnapnè eller andre respirasjonsforstyrrelser under søvn som for eksempel om en aldri våkner uthvilt eller om du kanskje går i søvne.

- Ansiktsstruktur og dens utvikling

- Vaner som å bite negler, sutte på tommel/fingre eller smokk, men også om flaskemating ble foretrukket eller utført som baby.

- Andre relevante opplysninger

 

Etter denne evalueringen og konsuktasjonen settes det opp en behandlingsplan ut ifra pasientens symptomer og plager fr å oppnå best mulig resultat.

 

Er munnpusting en negativ ting? 

Det er først og fremt igjennom nesen vi skal puste, men ved for eksempel hard fysisk aktivitet så er det ganske naturlig å puste med munnen. Det er når munnen blir hovedveien for pusten at problemer kan oppstå. Dette kan påvirke tannhelsen din, fordøyelsen din, gi hyperaktivitet (ADHD- Lignende sympromer), påvirke ansiktstrukturen og holdningen din så dette er vaner det absolutt er verdt å endre på.

Så hva er egentlig symptomene til munnpusting?

 • Liten underkjeve eller overbitt

 • Langt smalt ansikt

 • Hengende øyer og munn

 • Flat ansiktform

 • Dårlig ånde

 • Hull i tennene eller tannkjøttsykdommer

 • Magesmerter, oppblåsthet og andre førdøyelsesproblemer

 • Snorking og søvnproblemer som feks søvnapné

 • Tannregulering over en lengre periode

 • Tilbakestilling av tenner etter tannreguleringen er fjernet.

 • Hyperaktivitet og problemer med konsentrasjonen for barn

 • kronisk utmattelse og trøtthetsfølelse på dagen hos voksne

 

Jeg har skrevet mer utfyllende om munnpusting som du kan lese om her om du er interessert.

 

Kan myofunctional behandling hjelpe på snorking?

 

Ja det kan det helt klart! Munnpusting og snorking går hånd i hånd. Ved snorking og hos enkelte ved UARS og søvnapnè ligger tungen nede i munnen og blokkerer hele eller delvis luftveiene. Når tungen får sin korrekte hvileposisjon, som er i ganen er luftveiene frie og snorkingen og pustestopp opphører. Mange som ikke snorking har også raportert om økt søvnkvalitet fordi nasal pusting øker nitrogenoksid i kroppen og dermed oksygenutvekslingen i lungene

Hva er korrekt tungeposisjon?  

 

Tungen din gir en sterk støtte for kjeven din. Den bør hvile hele i ganen din, hele veien fra rett bak tennene til helt bak og den skal dekke midten av ganen din. Når tungen hviler opp mot ganen, vil dette støtte muskulaturen i det suboccipitale området (øvre nakken) og gi noe avlastning, slik at hodet ikke faller frem og opp i ekstensjon. Ligger tungen nede vil dette fort gi en fremoverbøyd hodestilling.

Tungen skal heller ikke berøre tennene, ikke ved hvile eller ved svelging. Dette er et tegn på at du kan trenge myofunctional behandling.

Er dette noe for meg som er voksen?

 

Ja, de fleste voksne vil kunne ha stort utbytte av behandlingen, selv eldre mennesker

kan få fine resultater og føle seg bedre og mer uthvilt. Enkelte har også kunne få

flotte resultater av utseende som du kan se på bildet ved siden av her.

Når et barn behandles kan problemer som kunne ha oppstått senere i livet forhindres.

Barn er under stor vekst og dermed vil for eksepmel munnpusting ha mye å si på

hvordan ansiktet kan utvikle seg.

 

Er behandlingen vanskelig?

 

Nei, den er faktisk ganske enkel. Men du må investere litt tid i det. Du som pasient vil trene i 5 min 2-3 ganger daglig. Øvelsene er enkle, lette og ganske morsomme å holde på med.

th_329733.jpg

Her ser dere stor forskjell før og etter myofunctional behandling. OMFT styrker muskulaturen i ansiktet og vil derfor gi en oppstrammende efekt. helt uten kirurgi. 

bottom of page