top of page

Før klipp av tungebåndet

Dette er et tema som ofte kommer opp. Jeg skal klippe tungebåndet, jeg har lest at jeg må gjøre lit øvelser før og etter klipp for å hindre at det gror igjen. 

Så da tenkte jeg at jeg kunne prøve å forklare dette på best mulig måte. 

Det er nemlig slik at der er noen som sier at det er bare til å gjøre noen øvelser med tungen før og etter klipp for å hindre at det gror igjen, Dette er en setning som ofte blir nett på facebook når folk søker opp stramt tungebånd og da de kontakter meg blir noen overrasket over hvor grunnleggende vi kommer til å jobbe. 

Fordi det har seg slik at selv om tungebåndet klippes, så vil du ikke på magisk vis få sterkere muskulatur i tungen, rundt leppene, i ansiktet. Dette må trenes opp. Dette må jobbes med. 

Du vill heller ikke lære å tygge korrekt, eller få vekk kompensasjonen i kjeve, ansikt, nakke eller hals. Dette må læres. Gjennom gjentatte repetisjoner og øvelser. 

En som har pustet med munnen og tror at det bare er å klippe tungebåndet vil heller ikke plutselig få økt CO2 toleranse, pustemønsteret vil være like dysfunksjonelt. Selv om personen lukker munnen. 

Noen opplever også en reduksjon i smerter da bindevevet under tungen klippes, men svært ofte er denne kortvarig. Fordi selv om restriksjonen klippes så er det ofte den oromyofunksjonelle dysfunksjonen som forårsaker symptomene som ofte er forbundet med et stramt tungebånd.  Det har seg nemlig slik at det er mulig å ha nesten alle de samme symptomene på stramt tungebånd uten å ha stramt tungebånd. 

Jeg anbefaler også ofte oppstart av noe som vi kaller bodywork. Og dette er ofte en Kiropraktor eller Osteopat som er kjent med problemstillingen stramt tungebånd. De jobber ofte med midtlinjen, bindevevet og i kombinasjon med mitt arbeid,  så vet de hva jeg og klienten trenger for å få best mulig resultat av et klipp. Jeg opplever også svært ofte at mine klienter klarer å utføre øvelsene i bedre og større grad etter behandlingen. Så sammen kommer vi fortere i mål. 

For det aller beste resultatet av et funksjonelt tungebånd er å få utført noe som heter funksjonell frenuloplastikk, Her i Norge er det finnes det en lege som ufører en slik plastikk. Hennes navn Doktor Annette Resch på Doktorbanrgod klinikken. Hun har selv vært i USA og lært av en lege som heter Dr. Soroush Zaghi. Han er ledende på dette området i verden. Her er hans side 

Betyr dette at ingen andre klipp vil være gode? 

Nei, det betyr det ikke, Det begynner å komme flere aktører på "markede" og noen har satt seg inn i problematikken og har mye kunnskap, men det er dessverre slik at selv om de har kunnskapen er ikke det samme som å kunne utføre en funksjonell frenuloplastikk. Eller at de dermed klarer å fjerne restriksjonen. Jeg har sett både gode og dårlige klipp, Jeg har også sett klipp som har gitt svært mye arrvev og dermed ble restriksjonen nedsatt. Så når du søker noen som klipper tungebåndet så vær sikker på at personen har kunnskapen inne og ikke har lært å klippe via youtube. 

Det er svært viktig å jobbe tverrfaglig. Med hele kroppen og med flere fagpersoner involvert for å få best mulig resultat. 

Så før et klipp er det viktig å styrke musklene i tungen, få vekk kompensasjoner i kjeve, hals og nakke. Få inn et nytt bevegelsesmønster. Ofte liker jeg at vi har startet med hvordan vi skal bevege tungen under svelgefasen for da er det lettere å vedlikeholde dette mønsteret etter plastikken.  Og så klart, tungen må jo hvile på rett plass først. Noen ganger er det ikke mulig å få til alt dette, da fokuseres det på nøkkeløvelser som  er med på å styrke tungen og få vekk kompensasjoner i størst mulig grad. 

Når dette er klart så er det jo også greit at en bodyworker har gjort sitt, ved at klientens bindevev er frigjort. 

Etter selvet prosedyren så er det viktig at vi får opp styrken i tungen igjen, fordi nå er tungen frigjort og alle de 8 musklene skal  nå jobbe på en måte de ikke har jobbet sammen før. så her jobbes det også mye med bevegelse, styrke og så klart funksjon uten kompensasjon. av tidligere bevegelsesmønster. 

Dere skal jo tross alt lære å svelge og puste korrekt selv når dere sover deres dypeste søvn, så derfor er tid og repetisjoner alfa omega i dette. 

Vi her i Norge er svært heldige som nå begynner å få en god tverrfaglig tilnærming av stramt tungenbånd. Det er ingenting som gleder meg mer enn dette, Da jeg startet denne reisen tidlig i 2015 så var det svært lite kunnskap rundt denne problematikken. 

Kopi av Design uten navn.png
bottom of page