top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMalin Staaf

Myofunctional....HVA?

Tenkte kanskje dette var en god ide å starte en blogg for å fortelle litt om dette med OMFT (Orofacial Myofunctional Terapi) Det er jo relativt nytt her i Norge og spørsmålene strømmer inn.


Det er mange som spør : "hva er poenget med myofunctional terapi, og trenger jeg eller barnet mitt det virkelig? Kan jeg ikke bare klippe tungebåndet om det er stramt?, eller "Hvordan kan myofunctional terapi endre så mye?". Jeg får også en god del andre spørsmål, men de må jeg nok ta en annen dag.

Jeg starter med det første spørsmålet "Hva er poenget med myofunctional terapi, og trenger jeg eller barnet mitt virkelig dette?"


Et av mine første svar er alltid forebygging.

Forebygging for hva da tenker mange. Dersom et barn puster med munnen og denne vanen fortsetter igjennom oppveksten, vil ansiktet vokse svært annerledes enn hos et barn som puster med munnen lukket og tungen korrekt plassert i ganen. Hos barn kan vi faktisk forandre veksten ved å få tungen på riktig plass og leppene lukket. Kjeven vil vokse seg bred og gi plass til alle tennene og sjansen for at det blir nødvendig med tannregulering daler drastisk ettersom det vil være plass til de tennene som kommer. Resten av kraniet vil også vokse som tiltenkt med riktig nesepust.

Munnpusting er ikke bra i seg selv, og når jeg blir kontaktet av foreldrene som er bekymret over at barna har munnen åpen eller er munnpuster, ber jeg dem gjøre det de kan for å forandre på denne vanen ettersom dette vil kunne forhindre fremtidige helseproblemer. Det er viktig å endre på vanene før det tar over funksjonen og strukturen.


Dette bildet viser en meget slående utvikling. På bildet til venstre er gutten 10 år, da han ble 14 fikk han en ørkenrotte og han utviklet en allergi og fikk kronisk tett nese. På bildet i midten og til høyre er den samme gutten 17 år og har tydelige preg av at han puster med munnen. bildet er lånt av Dr Mike Mew

Men hva om jeg ikke gjør øvelsene? Hva skjer da?

Svaret på dette er at det vet jeg faktisk ikke, men det jeg vet er at de menneskene som har fått behandling kunne ønske de hadde vist om sine myofunctional problemer for å kunne hatt anledning til å få fikset på det mye tidligere. Mange av symptomene relatert til munnpusting akkumulerer over tid, gjerne over flere år. Så om OMD (orofacial myofunctional disorder) er tilstede er det kanskje verdt å endre vanene så tidlig som mulig.


"Men hva med voksne mennesker da? Det er vel ikke så mye håp for oss da siden ansiktet har vokst slik."

Om du har vokst opp med å ha en åpen munn og tungen liggende lavt i munnen, er sjansen større for at du snorker, har vondt i hodet og aldri føler deg uthvilt, selv etter flere timers søvn. Noen har søvnapnè, UARS eller bare generelt svært dårlig søvnkvalitet. Andre får utslag i kroniske smerter i kjeveleddet og nakken, til og med tannkjøttbetennelse. Andre vil kanskje slite med dårlig holdning eller ha andre helseproblemer relatert til munnpusting.

Det er aldri for sent å gjøre myofunctional terapi, min eldste pasient er i midten av 60- årene.


Du kan alltid forandre deg til noe bedre eller noe verre. Sannheten er at vi vet ikke hvordan vi vil se ut de neste 20 årene, men jeg personlig gjør alt jeg kan for å beholde mine gode vaner.


Noe av de beste du kan gjøre for kroppen din er å holde leppene lukket, så klart ikke når du prater eller spiser, men i alle andre normale situasjoner. Det betyr at du skal puste med nesen, svelge korrekt (tungespissen skal ikke treffe fortennene når du svelger,) og tungen skal hvile i hele ganen fra "the spot" til helt bak.

191 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page