top of page

TMJ

og andre smerter lokalisert i og rundt kjeveleddet

Forekomsten av TMD er ikke kartlagt i Norge, men studier fra andre land rapporterer en forekomst på rundt 3-15 %. TMD rammer oftest voksne i alderen 20-45 år, men forkommer også hos barn/unge og hos eldre, min yngste klient som har hatt kjeveproblemer og smerter var 11 år. Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en fellesbetegnelse for dysfunksjon og smerte relatert til tyggemuskulatur og/eller kjeveledd med omliggende strukturer. TMD er et samlebegrep og ikke en egen diagnose.

For rundt 2500 år siden bemerket Hippokrates at mange mennesker med alvorlig hodepine også hadde skjeve tenner. Det var ingen vellykkede behandlinger før legemidler kom, som kun behandlet symptomene, og ikke årsaken. 

Vi er så vant til å høre at gnissing og biting er vanlige symptomer eller årsaker til TMD. Nyere studier har kommet frem for å bevise at tanngnissing og biting ofte er et luftveisproblem. Problemer med luftveiene er en tilstand der luftveiene er for smale eller blokkerte av slim fra allergier eller av interferens fra tungen, men det kan også være at utviklingen av over og underkjeven ikke er optimal og komprimerer luftveiene ennå mer. Kroppens respons på for lite oksygen under søvn er dermed å holde luftveiene åpne ved å dra underkjeven frem og tilbake for å åpne opp luftveiene. Bruxing hos mennesker i alle aldre kan dermed også knyttes til luftveisforstyrrelser under søvn.

 

Noen klienter med TMD eller biting eller bruxing, har fått stor smertelindring av å klippe tungebåndet. Stramt tungebånd kan også være en årsak til respirasjonsfortyrret søvn, noe som fører til bruxing, som igjen kan fører til smerter i nakken eller øvre rygg.

 

Hva er ikke normalt?

Som ved all annen behandling er det å finne årsaken til symptomene viktig. 

 

Konsekvenser eller vanlige symptomer på TMD er: 

Smerter og ømhet i kjeve/ansikt

Lyder fra kjeveledd (klikke- eller skrapelyd)

Redusert bevegelighet av underkjeven

Overbevegelighet av underkjeven (kjeven "går ut av ledd")

Låsning i kjeveledd

Øresymptomer (eks. endret lydfølsomhet, dottfølelse, smerte)

Hodepine og svimmelhet

Ofte så ser jeg at mine TMD-klienter lider av hodepine eller migrene. Det er

også interessant hvor mange mennesker ikke nevner dette som en bekymring

med mindre de blir spurt, fordi det har blitt deres norm. Daglig hodepine er ikke

normalt. Det er viktig å huske på. 

 

Noe som er svært viktig å nevne er at vi ikke skal puste med munnen.  

Munnpusting er ikke normal og er en stor årsak til TMD.

 

For å forklare det enkelt, om en klient ikke kan puste gjennom nesen på grunn av

allergi, forstørrede mandler eller en annen grunn, begynner de å puste gjennom

munnen. Når de puster gjennom munnen, hviler tungen nede i munnen i stedet

for i ganen. Hvis tungen ikke hviler i ganen, gir den ikke den støtten maxilla

trenger for å danne riktig U-formet tannbue.

 

I stedet kollapser maxilla i en V-formet bue og da kommer hele det orofaciale systemet ut av balanse. Innsnevring av ganen kan resultere i mindre vekst av underkjeven, som forskyver TMJ-skiven og forårsaker TMD. Derfor er det også viktig at barn får den behandlingen de trenger i voksefasen. Her er en flott YouTube-video om TMD

 

En annen faktor som er viktig å ta med er stress. Ofte nevner klientene mine at de gnisser eller biter tennene sammen når de er stresset. Selv om jeg ikke nødvendigvis er enig i at stress er årsaken til TMD så er det en viktig effekt som er verdt å nevne. Når vi er stresset så har vi en tendesn til å rette spenningene mot kjevemuskualturen. 

 

Hva er egentlig oromyofunksjonell terapi (OMFT)? Generelt benytter jeg teknikker for å balansere musklene til å puste, tygge og svelge. Med dette reduseres smerten og tegn på TMJ mye. 

Munnpusting, tungeposisjon og luftveiene er noe vi jobber med for å styrke, balansere og koordinere ansiktsmuskulaturen og tungen. Utrolig nok slapper ansiktsmusklene av når tungen er i riktig posisjon i ganen under svelging, hvile, tygging og søvn. 

Klienter som munnpuster forstyrrer utviklingen og funksjonen av disse orofaciale strukturene som ofte fører til TMJ-smerte, så vel som andre helseproblemer, inkludert snorking og søvnapné, cervical smerter, holdningsproblemer mm.

Selv om leddene er riktig justert og holdningen korrigert med TMJ-behandling, kan symptomene vedvare hvis tungen fungerer på en fysiologisk måte. Det er her OMFT spiller inn. OMFT er også et viktig element i tverrfaglig tilnærming av andre symptomer. Å bruke OMFT hjelper ofte den generelle helsen med å tygge, svelge, puste, samt redusert ansiktssmerter.

 

OMT kan hjelpe med muskelkoordinering og remisjon av TMD-symptomer 

 

Mange mennesker har TMD-smerter og hodepine som utstråler fra TMJ.  Noen har ofte en skinne som symptomlindring. Noen ganger kan denne behandlingen hjelpe, og noen ganger gjør det ikke det på grunn av tilhørende mønster av muskler. I følge Oral Pain Management Specialists er minst 90 prosent av TMJ-problemer relatert til musklene (at de ikke fungerer riktig), på grunn av vaner eller på grunn av svelgeforstyrrelser. Så det er her Myofunksjonell terapi kan hjelpe. Ved å nevrologiske gjenopplære musklene i tungen og ansiktet til å opprettholde korrekt posisjon av tungen under hvile og svelgefase, samt korrekt bruk av muskulatur under daglige vaner. 

Kopi av Design uten navn-3.png
bottom of page