top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMalin Staaf

Hvorfor har noen egentlig skjeve tenner?


Har du noen gang lurt på hvorfor noen har skjeve tenner og andre ikke har? 

Det er flere grunner og potensielle årsaker til at man får skjeve tenner. Et eksempel er genetisk (men er det egentlig virkelig det?), med smal høy gane, som gjør at det ikke blir plass til tennene, men for mange er det dårlige vaner som er hovedgrunnen til å få overlappende, skjeve tenner.


Fordi ingen tenker på hvor tungen ligger og få tenker spesielt over hvordan de puster. Barn kan for eksempel kan være svært utsatt for vaner som å suge på tommelen, bruke smokk, og mates med flaske istedenfor amming (ofte er det også stramt tungebånd innblandet om ammingen ikke fungerer). For mye myk mat,og til og med drikkekopper kan påvirke kjeveutviklingen. Alt dette fordi tungens posisjon vil være presset nedover under svelgefasen, det påvirker hvordan leppene beveges, og hvordan alt jobber sammen. Disse ukorrekte bevegelsene vil akkumulere over tid, gjøre enkle vaner om til endringer som til slutt kan endre struktur og funksjon i ansiktet.


Bildet til høyre her er et godt eksempel på hvordan tennene og veksten av ganen blir endret ved åpen munn. Bildet er fra her.


Jeg hører ofte mange foreldre si "ja, men bittet gikk tilbake etter at de sluttet med smokken". Ja, det er sant, men hos mange av disse barna har vanen med å svelge feil allerede satt seg om ingen lærer dem å svelge korrekt. Tungen skal jo hvile på «the spot» under svelgefasen. Ingen muskler i ansiktet skal bevege på seg under svelgefasen og munnen skal være lukket i en avslappet posisjon. 


La meg fortelle litt om tungens rolle i munnhulen. Den skal hvile på noe som på engelsk går under navnet «the spot» eller som i lærebøkene vil si incisive papilla. Det er et punkt som er rett bak tennene (tungen skal altså ikke treffe fortennene oppe eller nede, heller ikke når det svelges). Herfra skal tungen fylle hele ganen, altså hele midten og hele den bakre delen av ganen. Slik skal den hvile helt naturlig. På bildet ser du hvordan tungen skal hvile i ganen, og mange tror den hviler korrekt selv om den ikke gjør det. Jeg trodde også det, ganske lenge. 


Tungens posisjon er svært viktig, fordi når den ligger korrekt og vi svelger (900-2000 ganger pr dag) så presses tungen oppover og når dette konstante trykket skjer over tid (altså hver gang vi svelger) så gjør denne mekanismen at ganen sakte men sikkert vider seg ut i en gunstig posisjon som gir en bred og fin gane, samtidig som overkjeven vokser seg fremover og gjør luftveiene åpne. Funksjonen blir bra og strukturen over tid vil være bred kjeve og høye kinnbein. Dette er spesielt viktig hos barn, fordi de er under vekst, den harde ganen deres har ikke ennå grodd sammen. 


Smokk eller tommel gir fort lav tungeposisjon, fordi tungen ligger under smokken. Og hver gang det da svelges så presses tungen fremover (og da ikke oppover i den rytmiske bølgebevegelsen). Andre muskler, som for eksempel buccinator musklene blir overaktive og de typiske bollekinnene oppstår. 


Ved lav tungeposisjon faller ofte leppene fra hverandre (leppene skal bare være fra hverandre når vi prater og spiser). Da forsvinner også en del av funksjonen til leppene. 


Når leppene er fra hverandre oppstår ofte munnpusting, når dette skjer om natten og tyngdekraften hjelper til så faller tungen litt bakover og vil da kunne blokkere for deler eller helt av luftveiene da oppstår snorking/pustestopp, dersom blokkeringen er fullstendig blir det søvnapné. Dette kan du lese om her og her hvor jeg tidligere har skrevet om dette fenomenet. 


Tilbake til dette med skjeve tenner. Bildet viser en eldre person, men det er viktig å få frem at dette kan like gjerne skje hos små barn. De kan snorke, sove med munnen åpen eller ha en del pustestopp. Dette er viktig å få sjekket opp i. Så om du har et barn som snorker eller puster med munnen åpen, så er det noe som ikke er slik som det skal være. Få det sjekket.

En annen ting som er svært interessant å nevne er konsistensen av maten vi spiser nå sammenlignet med maten vi spiste før.

Maten som blir gitt til barn nå er ofte mos eller grøt. Dette gir på ingen måte noe motstand når de tygger, fordi de helt enkelt og greit tygger ikke maten. Tygging påvirker muskulaturen i kjeven, som fremmer vekst av mandibula/underkjeven. Selve tyggingen er også viktig, ikke bare et par tre tygg og svelg maten, men grundig tygging før maten svelges.


For spesielt interesserte kan dere lese om Pottenger´s Cats. Dr. Frances Pottenger var en som gjorde et forsøk på katter og avslørte at endringer i helsen kan oppstå som følge av endringer i kosten. I sitt forsøk på katter som fikk rått kjøtt, rå melk og torskeleverolje generasjon etter generasjon forble helsen god. Da rått kjøtt ble erstattet med tilberedt kjøtt og rå melk med pasteurisert melk oppstod allergier og skjelettdeformiteter allerede i første generasjon. Avkommene til disse kattene som fikk slik mat fikk også problemer med skjoldbruskjertelen, binyrene og bukspyttkjertelen. Den neste generasjonen opplevde en hel rekke degenerative sykdommer, og den fjerde generasjonen viste psykiske lidelser og var ufruktbar, noe som betyr at de ikke reproduserte. Dette betyr ikke at mennesker bør spise bare rå matvarer - mennesker er ikke katter, men snarere noe å tenke på når det menneskelige kostholdet produserer "ansiktsdeformiteter", som vi ser i disse dager. Det var litt sånn til ettertanke.


Nå skal jeg gjøre det litt enkelt. Ved lav tungeposisjon vokser ganen oppover, den blir smalere, og det blir mindre plass til tennene. 


Her der det listet opp noen særs viktige punkter når det kommer til kjeveutvikling:

- Leppene skal være lukket stort sett hele døgnet med mindre du prater, spiser, pusser tennene eller driver med intensiv fysisk aktivitet. 

- Pust med nesen

- Spis mat med litt motstand i

- Svelg korrekt (dette vil oppstå som et resultat av at tungen ligger på korrekt sted) 

- Fungerte ikke ammingen, så er det virkelig verdt å få sjekket ut tungebåndet. Og om legen sa det var bare litt stramt, så er det ikke noe som heter litt stramt, det er stramt, eller ikke. En kan ikke bare være litt gravid, en er gravid eller ikke. Bare for å sette det litt i perspektiv. 

- Smatter barnet (eller voksne), drikker høylytt eller søler veldig mye, så er det verdt å sjekke ut både ganen og tannstillingen, og eventuelt tungens posisjon og funksjon og ta tak i det så tidlig som mulig. 

- ØNH-barn? Få det sjekket (visste du at hvordan vi svelger påvirker hvordan øretrompeten dreneres). Munnpusting er heller ikke veldig positivt for mandlene eller for resten av luftveiene. Tiltak bør gjøres så tidlig som mulig, og for mange kan det faktisk være så enkelt som å få klippet tungebåndet korrekt ( Ikke bare den fremre delen ). Deretter kan en ved å fremme gode orale vaner få en kjeve som har plass til alle tennene inkludert visdomstennene uten at de overlapper hverandre, få gode åpne luftveier, våkne uthvilt, få fremtredende kinnben og bred hake. Neste gang tenker jeg å skrive litt mer om stramt tungebånd, så stay tuned ;)
1 506 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page