top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMalin Staaf

Søvnapné og myofunctional terapi


Hva er egentlig søvnapné (OSA) ? Hvordan kan myofunctional terapi hjelpe?


Søvnen er noe av det viktigste vi har. Det er et grunnleggende behov og er dermed helt nødvendig for alle. Det er også viktig for vår daglige trivsel. En god natts søvn får man til å føle seg våken og i stand til å ta på seg de daglige oppgaver og utfordringer. Forstyrres denne søvnen kan problemer som hodepine og tretthetsfølelse være resultatet. En kropp kan simpelthen ikke fungere optimalt uten ordentlig søvn, og alle med søvnapné vet godt at det er tilfelle.


De aller fleste tror at obstuktiv søvnapné (OSA) er en permanent tilstand og at de må lære seg å leve med det. cPAP og kirurgi kan gi midlertidig hjelp, men i det lange løp så kan det se litt dystert ut for mange. Heldigvis er myofunctional trening (MT) en trygg, enkel, smertefri og effektiv behandlingsmåte som kan hjelpe deg tilbake til en etterlengtet god søvnrutine.

Obstruktiv betyr i denne sammenheng at pusten hemmes, at noe stenger for luftveien. Søvnapné betyr pustepauser under søvn. Obstruktiv søvnapné (OSA) betegner altså en tilstand med anstrengt pusting under søvn (arter seg som snorking) som ofte fører til hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen. Selve pustepausene er typiske ved at man stopper å puste i det man er i ferd med å trekke pusten inn. Oppholdene i innpust kan vare i 10 sekunder eller lengre. Ved 5 eller flere slike pusteopphold i timen, kan det dreie seg om søvnapné. (hentet fra NHI)


Dette forstyrrer søvnmønsteret og mange med søvnapné sover også med munnen åpen. Munnpusting i seg selv er heller ikke helt heldig og du kan lese hva jeg har skrevet om munnpusting her.


Det har lenge vært en oppfatning at ca 4% av menn og 2% av kvinner har søvnapné. En nylig publisert norsk studie anslår OSA-forekomst på 16 % for AHI ≥5 og 8 % for AHI ≥15 hos kvinner og menn mellom 30-60 år. Dette gjør søvnapné til en av de vanligste folkesykdommene i Norge. Forekomsten er aller høyest blant kvinner etter overgangsalder og blant overvektige menn mellom femti og seksti år. (Hentet fra sovnapne.no)



Den vanligste typen er obstruktiv søvnapné (OSA), en tilstand der øvre luftveier blir fysisk begrenset for å hindre å puste riktig. Dette skjer vanligvis som følge av at tungen og bløtvevet i munnhulen faller til baksiden av halsen (svelget) som et resultat av at musklene i de øvre luftveiene slapper av.

Mange med OSA er uvitende om tilstanden deres, da det vanligvis bare vises under søvnen. De første symptomene som tretthet eller hodepine er ikke unike for søvnapné, noe som gjør at tilstanden går udiagnostisert i måneder, år eller til og med tiår.



Hva forårsaker obstruktiv søvnapné?

Dersom luftveiene blokkeres oppstår det en forbigående stans i ånderettet, Dette kalles apné. Det skal overraskende lite til for at pusten skal bli avbrutt, spesielt mens vi er i ro. Dette kan vare i noen sekunder og opptil noen minutter, og i visse tilfeller kan det opptre flere hundre pustestopp i løpet av natten. Ved et pustestopp synker oksygennivået i blodet, hjernen reagerer på mangel av oksygen og vil automatisk komme med en oppvåkningsreaksjon for å begynne å puste igjen. mange legger ikke en gang merke til at dette skjer. Jeg har skrevet litt om luftveiene her som er utrolig interessant.


Vanlige symptomer og behandlinger for OSA

Snorking, tretthet og andre symptomer på søvnapné kan forekomme hos friske personer og er generelt ikke årsak til bekymring. Hvis de blir kroniske, er det imidlertid viktig å få undersøkt tilstanden grundigere.


Symptomer på OSA kan variere fra person til person basert på en rekke faktorer, inkludert alder, kjønn og underliggende årsaker. De fleste opplever imidlertid ett eller flere av følgende symptomer:


  • Plutselig oppvåkning om natten ledsaget av en kvelningsfølelse og hjertebank

  • Tørr i munnen eller vondt i halsen

  • Mange toalettbesøk, mareritt og svettetokter.

  • Høyt blodtrykk

  • Høy snorking om natten, vanligvis som rapportert av en betydelig annen

  • Ofte vondt i hode på morgenen

  • Refluks på nattestid



På dagen kan du være trøtt, i lengden kan dette bli til en kronisk trøtthet, humørsvingninger eller irritabilitet på grunn av at søvnen hele tiden blir avbrutt.

konsentrasjonsvansker, læringsproblemer er også symptomer som kan oppstå ved OSA. Dette kan også gå utover den seksuelle lysten og evnen. En allmenn nedstemthet, smerter i kroppen, astma og allergier er også andre symptomer som kan forekomme.


Det er viktig å huske på at det er ikke en-kur-som-passer-til-alle ved søvnapné og det finnes mange hjelpemidler og operasjoner som blir brukt. Dessverre løser sjeldent noen av disse den underliggende årsaken til søvnapné og de kan være ubehagelige og dyre å bruke.


En myofunctional tilnærming til OSA

I stedet for å starte med en liste over symptomer og forsøke å avlaste dem en etter en, søker en myofunctional terapeut etter årsaken til problemet og arbeider for å eliminere de.


Opprinnelsen til søvnapné kan være så uskyldig som lavt liggende tungeposisjon eller en vane med å puste gjennom munnen. Å identifisere faktorene som er med på å gi OSA er det første trinnet i å gjenopprette den fysiologiske balansen.


Når en myofunctional terapeut har vurdert hvor problemet eventuelt ligger kan en behandlingsplan lages. Dette inkluderer ofte daglige øvelser for å styrke bløtvevet og få en nevrologisk gjenopplæring av musklene i tungen og ansiktet. Sammen med dette er det også viktig å gjenopprette et korrekt pustemønster som vedvarer mens vi sover. Forskning viser at myofunctional terapi er effektivt i behandlingen av søvnapné


Ansiktets vekst og andre årsaksfaktorer

Skjev neseskillevegg, store mandler og polypper er fysiske faktorer som kan virke negativt på luftstrømmen gjennom nese og svelg. Visse andre synlige faktorer kan også spille inn, som for eksempel en liten, underutviklet hake, smal nese, bred hals og nakke.


Det som er viktig å huske på her er at munnpusting, spesielt som barn, kan påvirke veksten og strukturen, og dermed også funksjonen av ansiktet. En tunge som ligger lavt i munnen bidrar ofte til munnpusting, og munnpusting bidrar ofte til skjev neseskillevegg og høy gane, trange tannbuer og hovne slimhinner. Dette minsker også nitrogenoksid (NO) som kan gi en tett nese, som igjen er en faktor for munnpusting om problemet ikke blir tatt hånd om.


Hos voksne vil de fysiologiske forandringene skje over tid, men ikke i like stor grad som hos barn. Så en viktig ting for både barn og voksne er at vi får tungen opp i ganen for at luftveiene skal bli fri. Myofunctional trening handler om å gjenoppbygge musklene i tungen, ansiktet og bløtvevet. En myofunctional terapeut vil også jobbe med endringer av gamle vaner som for eksempel pusten, hvordan det svelges. Jeg har tidligere skrevet om de fire mål som du kan finne her. Ved å endre på disse fire målene så er den en stor sjanse for at myofunctional tilnærming av problemet kan hjelpe personer med mild - moderat OSA.







Ingen sykdommer har nøyaktig samme årsak. Hver person er helt unik. Ved å nærme seg problemer som obstruktiv søvnapné fra et årsakssynspunkt, kan myofunctional terapi redusere symptomene ved å reparere ubalanser som har oppstått.


Det er trygt, ikke-invasivt, og best av alt, ekstraordinært effektivt.

Forebygging er en av en myofuctional terapeut sine beste verktøy. Du trenger ikke å vente til søvnkvaliteten er alvorlig redusert for å begynne å jobbe med velvære. Det er viktig å fange opp små problemer hos barn, der pusteproblemer, stramt tungebånd, åpen munn, munnpusting, urolig søvn er noen av tingene en myofunctional terapeut vil se etter.


Sover du dårlig? Ikke gi det en sjanse til å bli verre. Kontakt meg i dag for en utvidet evaluering. 




734 visninger0 kommentarer
bottom of page