top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMalin Staaf

Snorker barnet ditt eller er munnen åpen?

Det har kanskje blitt #normalt, men det betyr ikke at det er BRA! #søvnapne hos barn er et problem som fører med seg en del symptomer. Barn skal ikke #snorke, #puste anstrengt, #munnpust .



Bli kjent med tegnene så tidlig som mulig og fiks det underliggende problemet, dette kan være forebyggende for både alvorlige sykdommer og hindre at ansiktets struktur utvikler seg feil. 



Obstruktiv søvnapné (OSA) hos barn ble første gang beskrevet i 1976. Noen år senere var det Christian Guilleminault, som definerte søvnapne hos barn til å være annerledes enn søvnapné hos voksne.

Ifølge denne forskningsartikkelen blir omtrent 10% av barna diagnostisert på grunn av snorking og 2-3% blir plukket opp under kliniske undersøkelser.


Problemet er vel egentlig at det er mange barn som lider av tilstanden, uten at det blir plukket opp av helsepersonell eller foreldre fordi de ofte får høre at det er normalt å snorke. Noe det ikke er!


Det mest åpenbare symptomet er snorking, kanskje ikke hver natt, men jevnt over. Snorkingen kan opphøre innimellom og barnet kan få korte pustestopp som kan vare fra noen få sekunder til over ti sekunder. Noen opplever heller ikke direkte pustestopp, men delvis blokkering av luftveiene. Ved delvis blokkerte luftveier vil lyden høres mer hvesende eller tungpustet ut og barnet må jobbe hardt for å kunne puste. Søvnapné eller annen respirasjonsforstyrret søvn påvirker også oksygenopptaket. Tilstrekkelig mengde oksygen er viktig for alle kroppens organer, spesielt hos barn som vokser. Redusert søvnkvalitet kan gi en rekke symptomer som for eksempel:



Obstruktiv søvnapné hos barn kan karakteriseres av:

  • Snorking

  • Munnpusting

  • Irritabilitet hos barnet

  • Forstyrret nattesøvn – nattskrekk, gjentatte oppvåkninger, urolig under søvn og/eller anstrengt pustemønster

  • Konsentrasjonsproblemer og problemer med å høre etter (spesielt når de må konsentrere seg, sitte stille eller lignende, fordi her kan de kjenne at de er trøtte og barn vil ofte kompensere med uro når de er trøtte)

  • Hyperaktivitet

  • Noen kan ha lakenskrekk fordi de rett og slett får en kvelningsfornemmelse av at tungen ligger nede og blokkerer for luftveiene og det er ubehagelig å puste når de ligger nede.

  • Depresjon

  • Nattlig enurese (sengevæting)

  • Overvekt – fordi respirasjonsforstyrret søvn kan gi økt resistans mot insulin og trøtthet kan gi en nedgang i barnets aktivitetsnivå.

Ønsker du å lese mer om dette kan du lese denne og denne.


Noen har få symptomer, mens andre kan ha mange. Derfor er det viktig å plukke opp små ting som snorking og munnpusting

Man skal puste gjennom nesen, ikke munnen, med mindre man driver med tung fysisk aktivitet. Når vi puster gjennom nesen sørger vi for økt okysgenopptak, og en lukket munn bidrar til god oral helse og ved korrekt plassering av tungen vokser ansiktet også slik det er ment til å vokse.


Når munnpusting er til stede ligger tungen lavt i munnen, noe som alene kan gi delvis eller fullstendig blokkering av luftveiene. Dette kan føre til andre problemer enn obstruktiv søvnapné hos barn.

som for eksempel:


  • Endringer i den normale veksten av ansikt

  • Plassmangel til tennene

  • forstørrede mandler

  • allergier

  • Kronisk trøtthet med mer


Noen tenker at barnet snorker på grunn av konstant tett nese, for barnets skyld er dette også viktig å ta tak i. Hvorfor er barnet tett i nesen? Det er mange som opplever at de får langt mindre slimdannelse når melkeprodukter kuttes ut i en periode på 4-6 uker, mens andre har godt av å få litt mindre støv i huset. På denne siden er det beskrevet hvordan en gutt som fikk en ørkenrotte og utviklet en allergi, ble munnpuster, og hvordan dette påvirket utviklingen av ansiktet hans. Resultatet er slående.


Foreløpig er den eneste offisielle måten å diagnostisere pediatrisk OSA gjennom en overordnet polysomnografisk avlesning i et søvnlaboratorium. Resultatene er imidlertid ikke alltid pålitelige. Dette verktøyet er også vanligvis ikke lett tilgjengelig for foreldre og er ofte ikke realistisk for barnet. En av grunnene er for eksempel at bare det å sove hjemmefra gir en unormal søvnrytme for barnet.

Nederst i innlegget har jeg postet en video av Dr. Zaghi, og for de av dere som har tid er den absolutt verdt å se.

Hva kan jeg som forelder gjøre?


Det som er viktig å huske på er at dette kan gjøres noe med, og barnet kan få et normalt pustemønster.


Det kan være at årsaken til søvnforstyrrelsen kan være noe så "uskyldig" som et stramt tungebånd. Et stramt tungebånd kan gi lav tungeposisjon fordi restriksjonen hindrer tungen i å ligge korrekt plassert i ganen. Ved å frigjøre tungen helt kan den trenes opp til å ligge normalt i ganen ved hvile, og leppene kan lukkes. Jeg har tidligere skrevet om det her og her. Når tungen har begrenset funksjon oppstår OMD (Orofacial Myofunctional forstyrrelse) så det er viktig å undersøke om dette også bidrar til problemene.Munnpusting i seg selv kan også irritere mandlene, og dermed kan disse hovne opp., noe som vil bidra til trangere luftveier


Hvert et barn som snorker bør sjekkes av en ØNH-lege. Det bør undersøkes for hovne mandler (tonsillitt) og for falske mandler (adenoider/polypper). Men som jeg nevnte ovenfor her kan munnpusting også gi forstørrede mandler, så det kan være mulig å for eksempel unngå en operasjon dersom man gjør tiltak før mandlene blir et problem.


Fjerning av mandlene er ganske vanlig, men forsking sier også at det er ikke alltid den beste løsningen. Dette er ikke opp til meg å bestemme, jeg er ingen lege, men jeg liker å vite alle mine muligheter før jeg tar et valg. Operasjon eller ikke så er det uansett viktig å få fikset opp i uvanen med munnpusting.


Myofunctional terapi


Orofacial Myofunctional Forstyrrelse (OMD) er en forstyrrelse av samspillet av muskler i ansiktet og tungen. Forstyrrelser i muskelfunksjonen kan gi problemer med:


  • Amming

  •  Utviklingen av strukturen og funksjonen i skjelettet både ansiktet og i kjeven

  •  Tygging av mat og problemer med å svelge korrekt

  •  Uttale av enkelte bokstaver

  •  Problemer med munnhygienen

  •  Behov for kjeveortopedisk behandling

  •  Kjevesmerter eller andre smerter i ansiktet

  •  Søvnforstyrrelser, for eksempel snorking og OSA

Myofunctional terapi er en behandling for OMD som involverer øvelser for ansiktet og tungen. Teorien er at når ansiktsmuskulaturene aktiveres og justeres, vil tungen, underkjeven og andre ansiktsmuskler følge etter. Behandlingen er gitte øvelser som skal gjøres hver dag og hos barn er det foreldrene som må hjelpe til og sikre at disse gjøres korrekt og hver dag. En myofunctional terapeut vil da så klart gi foreldrene god veiledning i hvordan dette skal gjøres. Behandlingstid er normalt sett 6-12 mnd.


De fire målene innenfor myofunctional terapi (MFT) kan du lese om her.


Siden OMD påvirker tungen og ansiktets funksjon spiller myofunctional terapi en stor rolle i behandlingen av obstruktiv søvnapné. Nyere forsking viser at myofunctional behandling har vist svært lovende resultater for de som lider av obstruktiv søvnapné. Det blir stadig forsket mer på dette, og jeg gleder meg til de nyeste resultatene til Dr. Zaghi er ferdig (forskningen refereres til i filmen nedenfor). Vi trenger mer kunnskap og bevisstgjøring rundt dette enormt interessante fagfeltet som myofunctional terapi er.



ADHD er en veldig vanlig tilstand hos både barn og voksne. ADHD er kjennetegnet av problemer med konsentrasjon, uoppmerksomhet og impulsivitet. Det som er interessant er at mange av symptomene på søvnapné hos barn ligner veldig på symptomene til ADHD. Dersom barnet ditt har fått diagnosen ADHD, eller sliter med konsentrasjonen kan det være lurt å følge ekstra med på barnets pustemønster og søvn, og vurdere om respirasjonsforstyrret søvn kan være årsaken til problemene,



Her er et foredrag fra Dr. Soroush Zaghi som er veldig bra og informerende med klipp fra hvordan barn bør og ikke bør sove.



12 884 visninger0 kommentarer
bottom of page