top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMalin Staaf

6 ting du bør vite før du starter med myofunksjonell terapi, og alt jeg ønsker jeg visste

Ønsker du å ta kontroll over pusten og helsen din på en positiv måte? Myofunksjonell terapi kan være nøkkelen til å lindre negative symptomer forbundet med søvnforstyrrelser, luftveisrelaterte lidelser, og andre smerter relatert til det orofaciale komplekset.


Følg meg gjerne på instagram der deler jeg informasjon flere ganger i uken.


Som forelder og en pionér innen feltet her i Norge, med to barn som har gjennomgått OMFT, bestemte jeg meg at det var tid for å samlet kunnskapen jeg skulle ønske jeg hadde da jeg startet og alt du trenger å vite før du begynner denne reisen. Siden min sønn ble født i 2015, har dette vært mitt hjertesak.


Stramt tungebånd

Mange tror et stramt tungebånd bare trenger et diamantklipp eller noen øvelser for at det

skal bli vellykket. Dette er så langt fra sannheten du kan komme. Og det vet jeg mye om fordi mine barn har blitt klippet både 2 og 3 ganger av personer som skulle kunne dette.


For at et klipp skal bli vellykket, trenger personen som utfører det tilstrekkelig kompetanse. Personen som skal klippe tungebåndet forstår tungens funksjon og klipper deretter, funksjonell frenuloplastikk. Det er gjort en grundig vurdering og det er et samarbeid med en myofunksjonell terapeut, men også en vurdering av luftveiene og kjevens struktur opp mot symptomene klienten har.


Et tungebåndsklipp eller funksjonell frenuloplastikk er omtrent 25-35% av behandlingen. Men hvis funksjonen (OMFT) ikke endres, vil ikke klippet ha så mye for seg. Fordi det er ofte funksjonen som gir symptomene. Derfor kan en person med stramt tungebånd ha nøyaktig de samme symptomene som en som ikke har stramt tungebånd. Det er så enkelt.


En annen ting er at et diamantklipp ikke betyr at det er fullstendig, og når det klippes uten sting, vil det gro sammen. Uansett hvor mye du strekker eller gjør øvelser. Du vil imidlertid redusere mengden som gror tilbake, i større eller mindre grad. Derfor vil de aller fleste barn som blir klippet mest sannsynlig måtte fikse dette når de blir eldre, med mindre all midtungenrestriksjon ble tatt eller full funksjon uten kompensasjon av muskulatur og bindevev er oppnådd. Så Hvorfor klippes da små barn eller babyer? Fordi ofte så kan det å fjerne restriksjonen gi symptomlette og det vil være godt nok for å kunne få det bra og bedre bevegelse i tungen gir muligheten for å kunne die bedre, prate bedre, men også få bedre mobilitet i kroppen.


Det er midttungerestriksjonen som må fjernes - ikke bare tungebåndet, men årsaken til at midten av tungen ikke kommer opp i ganen. Ut av munnen har lite å si.


Forpliktelse er nøkkelen

Myofunksjonell terapi er som å ha en personlig trener for musklene under øynene og over skuldrene. Terapeuten jobber med å styrke og koordinere disse musklene for riktig munnhvilestilling, samt forbedret holdning og pustemønster. Dette oppnås gjennom læring av ulike øvelser og aktiviteter, som må utføres regelmessig til ny nevromuskulær reprogrammering har skjedd, og vanen er etablert.


Uansett om terapien retter seg mot deg eller barnet ditt, må du være klar over at terapien er designet for å endre de vanene som er utviklet fra fødselen av eller kort tid etter. Årsvis med dårlige vaner må omprogrammeres og justeres. Du vil bli bedt om å praktisere øvelsene daglig hjemme, og etter hvert vil de bli en integrert del av din daglige rutine.


Ingen terapeuter vil følge nøyaktig samme trening

Feltet for orofacial myofunksjonell terapi utvikler seg stadig, og terapeuter deler ofte sine suksesshistorier, feil og utfordringer for å lære av hverandre. Øvelsene bør tilpasses hver klient, noe som kan være til fordel for deg. Dette krever at terapeutene fortsetter å søke videreutdanning og kurs, da mennesker har individuelle behov og forskjellige kropper.


Samarbeid er essensielt

Myofunksjonell terapi er sjelden den eneste behandlingen som brukes. Ofte vil et team av medisinske og tannmedisinske fagpersoner jobbe sammen for å oppnå helsemålene dine. Forvent å trenge mer enn bare myofunksjonell terapi, og planlegg deretter.


Utseendet ditt kan endres

Ved å styrke og koordinere riktig muskelbevegelse i ansiktet vil du oppleve en forbedring i utseendet ditt. Du kan også legge merke til fysiske endringer som reduksjon i smerte, økt energi og bedre søvnkvalitet. Endringer kan være subtile eller raskt merkbare, og det er viktig å være oppmerksom på dem underveis i behandlingen.


Ingen snarveier

Myofunksjonell terapi krever engasjement og samarbeid, og det er ingen quick-fixes når det gjelder helse. Å søke etter løsninger på nettet kan virke fristende, men det undervurderer betydningen av individuell veiledning og oppfølging fra en erfaren terapeut. Erfaring er nøkkelen i dette feltet, og det er derfor viktig å jobbe med en kvalifisert terapeut for å sikre optimale resultater.


Jeg forstår at budsjett kan være en bekymring, derfor tilbyr jeg fleksible betalingsplaner som kan tilpasses dine behov. Veien til bedre helse gjennom myofunksjonell terapi krever dedikasjon, variasjon, samarbeid og individuell tilpasning.Ønsker du en uforpliktende og kostnadsfri samtale med meg? Gå til www.omft.no og book en time. Jeg tilbyr dette hver fredag.Ha en nydelig dag - og om dette var til hjelp, del gjerne. Jo fler vi er som spres ordet, jo bedre er det!


Klem Malin142 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page