Søk
  • Malin Staaf

Smokken, tommelen og tutekoppen

Er de virkelig så uskyldige som de ser ut som? Er smokken og tutekoppen laget for barnets beste eller er de designet for enkelhetens skyld?Bilde: Laget i canva

«Næ såååå søt» er noe som vi ofte sier med en baby som har en smokk eller tommel inni munnen, men er det virkelig så søtt når du vet sannheten?Smokken er noe som er i de fleste fødebagger eller i hvert fall som ligger og venter når det nyfødte barnet kommer hjem. Selv om det har blitt så normalisert, betyr ikke at det er bra. Selv om noen smokker er «ortodontisk riktig» så betyr det ikke at det bør brukes. Langtidsvirkningen av en smokk kan være ganske så brutale når du faktisk vet HVA som kan skje.


Jeg ga selv smokk, til og med den VERSTE sorten (men den søteste mente vi da, fordi vi fikk den jo på sykehuset og den skulle etterligne nippelen, en avent soothie) han var jo så «sugevillig» og ville ha mer enn hva jeg hadde. Trodde vi. Sannheten der igjen var at han hadde et stramt tungebånd og kunnskapen rundt det er ganske så dårlig rundt forbi på barselavdelinger og blant mange barneleger og helsesøstre, du kan lese hva jeg tidligere har skrevet om stramt tungebånd her og her.

Jeg, som alle andre trodde jo at smokken var noe de trengte, fordi vi fikk den på sykehuset og fordi alle bruker det jo og det gikk jo greit med de..... (eller gjorde det virkelig det? Vi har aldri før trengt så mye tannreguleringer, flere og flere får søvnapné) .


Det var det jeg trodde før, før jeg visste sannheten.Nå hver gang jeg ser et barn med smokk, tommel, suttekopp eller andre orale vaner tenker jeg bare hva det har å si for utviklingen av kjeven og dermed hele ansiktet og luftveiene.


Ingen snakker om konsekvensene det har når strukturen i kjeven endrer seg, og hos barn som vokser i en enorm fart har hvordan tungen ligger mye å si, og da nytter det ikke med en smokk som presser tungen ned isteden for opp i ganen hvor en faktisk hører hjemme.Når du vet mer, så ser du mer, når du ser mer, ser du utviklingen og så klart prøver å stoppe den. Ikke stikk hodet i sanden nå. Les hva jeg har å skrive her. Det er ganske viktig.


Du som leser dette har nå muligheten til å gjøre endringer, som vil kunne gi livsvarige positive endringer, eller du kan velge å la være, men da har du i hvert fall tenkt over konsekvensene i det lange løp.

Jeg forstår at det kan vær vanskelig å ta vekk smokken eller tutekoppen, men se på det som en livslang investering ved å ta tak så tidlig som mulig.Her er en liste over veldig virkelige konsekvenser

av hva vi kaller «ikke nærende suging»


· Overlappende tenner

· Underutviklet kjeve, skjev neseskillevegg

· Snorking

· Kjevesmerter/kjevedysfunskjon

· Bihulebetennelse

· Hode og nakkesmerter

· Tidlige rynker

· Tilbakefall av kjeveortopedisk behandling

· «langt fjes»

· Smilende tannkjøtt

· Enurese (sengevæting)

· Økt risiko for slag/hjerteproblemer

· Allergier

· Øreinfeksjoner

· ADHD-lignende symptomer

· Obstruktiv søvnapne, UARS

· Problemer med visdomstenneneVent... HVA....?


Kort fortalt -> Når smokken, fingeren eller noe annet er i munnen, vil benstrukturen forme seg deretter på grunn av det sterke vakuumet som suging lager, dette vil også gi et dysfunksjonelt- eller ukorrekt svelgemønster, som ofte, om det ikke korrigeres, vil vare livet ut.

Denne mønsteret av «ikke-nærende-suging» vil gjøre at tungen får en lav hvileposisjon i munngulvet. Når tungen hviler nede ved fortennene, forstyrres muskulaturen og dermed veksten i ansiktet. Dette gjør at benstrukturen i ansiktet vokser nedover og tilbake noe som resulterer i en underutviklet kjeve, flate kinnben og plassmangel til tennene. Dette igjen skaper smale luftveier. Dette kan gi OSA (obstruktiv søvnapne) hos både barn og voksne, forstyrret søvn kan gi irritabilitet, dårlig konsentrasjon og senere vekst, men også mer alvorlige symptomer. En ny studie viser at barn med obstruktiv søvnapné har 6,5 ganger høyere dødelighet enn andre barn. ADHD er svært ofte assosiert med søvnforstyrrelser og med det fører det en hel del andre symptomer igjen og du kan lese hva jeg tidligere har skrevet om søvnforstyrrelser hos barn her. Det er så alvorlig, og det er på tide at det blir tatt på alvor. Du kan også lese hva jeg har tidligere har skrevet om munnpusting og søvnapne.


Når tungen hviler nede faller leppene fra hverandre og munnen er åpen, sjansen for å puste med munnen øker da drastisk. Åpen munn gir også et dysfunksjonelt svelgemønster og veksten av ganen vil skje oppover og ikke utover og fremover slik den ville ha gjort om tungen lå korrekt i ganen med munnen lukket.


Det er nesen som skal brukes til pusting, det er den som er utstyrt med filtrering og snørr som beskytter luftveiene. Munnen er til for å spise med, prate med og i nødsituasjoner kan den pustes med.

Tungen har et sted der den hører hjemme. The spot det er ca 1 cm bak fortennene opp, ikke nede. Redusert tygging, tidlig avvenning fra brystet, spisevaner (mos og grøt), kulturelle preferanser og økonomien kan allerede ha akselerert utviklingen av det menneskelige ansikt og hode, som beskrevet av flere forfattere (Lieberman, 2011, Palmer 1998, Corruccini 1984 og 1990, se også Shaw, 2011 se full ref nederst på siden ), gjennom en prosess som kalles klinorhynchy. Dette er et skifte av mønsteret for ansiktsvekst ned og tilbake, i motsetning til fremover, og med framtennene foran nesen, som hos våre forfedre. Det klinorhynchy mønsteret reduserer optimal oralt volum for gode funksjoner.

Så lav tungeposisjon og svak muskulatur i ansikt, tunge, svelg og kjeve vil gi noe som heter orofacial myofunctional disorder (OMD) Kort fortalt er dette en dysfunksjon mellom alle musklene du har i hele det orofaciale komplekset . Les mer om OMD her.Tutekoppen ble ikke laget for å fremme gode orale holdninger og korrekt tungeposisjon, den ble laget av en far som ville ha rene tepper. Forståelig nok. Og jeg må si den har jo sine fordeler, men en tutekopp forstyrrer utviklingen av et korrekt svelgemønster. Myk mat uten konsistens fører også til utilstrekkelig vekst av kjeveleddstørrelse og tetthet i beinstrukturen, samt mindre, svakere ansikts- og nakkemuskler. Smokk, tommel og kosekluter vil gjøre det samme. Det som er trist er at mange leger og tannleger vil si at det ikke gjør noe og at de vil vokse det av seg. Jeg kunne ikke ha vært mer uenig.


En baby vokser og utvikler seg i en enorm fart, det samme gjør svelgemønsteret, og overdreven bruk av harde tutekopper kan komme i veien for denne utviklingen. I løpet av det første året bruker en baby anterior-posterior tungebevegelse for å bevege mat og væske til baksiden av munnen for å svelge. Dette refereres ofte til «infant suckle-swallow pattern». Når de er rundt året bør dette utvikle seg og svelgemønsteret modnes og tungespissen vil ligge mot alveolene (dette er den humpete delen bak fortennene våres hvor vi utaler /d/ lyden) for å starte en bølgelignende bevegelse i tungen for å kunne svelge mer avanserte konsistenser.

Når en smokk eller tutekopp brukes ligger tuppen på 1/3 av tungen, noe som hindrer tungen i å kunne løfte seg mot alveolene (the spot) under en svelgefase og tungen presses derfor automatisk bortover og ikke oppover. Når toddlere har et infantilt svelgemønster kan spisingen være sølete, men også i noen tilfeller utfordrende.


Når tungen hviler nede har munnen en tendens til å være åpen, noe som kan endre ansiktsutviklingen. Kristie Gatto, en kjent myofunctional terapeut, sier at et svelgemønster som suckle-swallow (der hvor tungen presses fremover) bruker genioglossus muskelbevegelse og dermed vil det fremmes en tunge som hviler lavt i munnhulen. Denne stillingen av tungen vil føre til at munnen åpner seg og en svekking av kjevemuskulaturen forkommer og dette fører vanligvis til å puste munnen. Gjeldende forskning bidrar til å bedre forståelsen av skadene forbundet med munnpusting og mangel på egnet ansiktsutvikling. 60% av barnets ansiktsutvikling skjer i alderen 4 år, og ved ni år er den 90% fullført. Så ta tak tidlig. Dr. Kevin Boyd er en kjent kjeveortoped som fokuserer på luftveiene og viktigheten av det og jeg kan på det sterkeste anbefale dere til å lese alt han skriver.


Leppene skal være lukket hele tiden, med unntak av når du prater og tar et bit av maten.


Typiske tegn på munnpusting vil være:

· Mørke ringer under øynene

· Tygger med munnen åpen

· Forstørrede mandler

· Tørre lepper

· En «oppstopper» nese

· Store mandler

· Dårlig søvnkvalitet


En baby suger for å berolige seg selv, det er helt naturlig. Og jeg har ammet begge mine barn over grensen som hva som anses på å være «normalt» selv om WHO anbefaler amming til minst over 2 år eller lenger selv i i-land. Jeg ammet til og med begge i nesten ett år samtidig. Skal ikke påstå at det var easy-peasy eller alltid like lett.

Alle babyer har dette innebygd, de må, det er en overlevelse mekanisme for å få i seg mat og berolige seg selv, men det er forøvrig veldig greit å være obs på mekanismene bak.

Tommelen fo eksempel skyver underkjeven bakover. En underkjeve som skyves bakover skaper et luftveisproblem! ikke kanskje, muligens eller kan. Det er det som skjer! Les her